• Dagcenteret bruger 3
  • IMG 442
  • Gupper 37

Billede Jørgen Juul 2

Jørgen er i dag 58 år. Jørgen levede et normalt liv med kone, to børn og en stilling som Key Account Manager i en stor virksomhed indtil han i 2001 fik et voldsomt epileptisk anfald. En scanning afslørede, at Jørgen havde en tumor i højre side af hjernen ved frontallappen. Ved anden operation fik Jørgen en erhvervet hjerneskade, og det liv han kendte blev ændret for altid.

Jørgen blev kort efter sin hjerneskade fyret fra sit job, og måtte tage afsked med den virksomhed han havde tjent i 27 år.

Jørgen er uddannet speditør. Arbejdet har fyldt meget i hans liv, men den erhvervede hjerneskade betyder, at Jørgen har nedsat arbejdsevne og ikke længere kan varetage et almindeligt arbejde. ”Jeg var glad for at være i virksomheden, og der var nye udfordringer hele tiden. Jeg rejste i Mellemøsten, og jeg har snart været i samtlige lande i den region, lige fra Syrien til Yemen..” Selvom det betød tid væk fra familien, nød Jørgen at være i udlandet og lære fremmede kulturer at kende.

 

En forandret tilværelse

Epileptiske anfald, mistet førlighed i venstre hånd, svigtende hukommelse og træthed blev Jørgens nye virkelighed. Konsekvenser af operationen og den nye situation var ikke nemme hverken at håndtere, forstå og eller at acceptere for Jørgen selv og for familie og venner.  

 

Efter Jørgen pådrog sig en hjerneskade har han måtte finde strategier til at mestre dagligdagens gøremål såsom indkøb, madlavning og rengøring. Planlægning og systematisering er nøglen til dette, og derfor bliver alt skrevet ned. Det var Karetmagerportens hjemmevejledning, der hjalp Jørgen med at tillære sig de nye metoder i hverdagen, og støttede ham i at tilpasse sig livet med en erhvervet hjerneskade. Forløbet med en hjemmevejleder blev afløst af, at Jørgen blev bevilliget en plads på Karetmagerportens dagcenter.

 

Dét at have noget at stå op til

Jørgen kommer i dag på Karetmagerportens dagcenter fire gange om ugen. Jørgen fortæller, at ”han jo bare ville sidde foran fjernsynet, hvis han ikke kom på dagcenteret. Man skal jo beskæftiges”. På dagcenteret oplever Jørgen først og fremmest at have noget at stå op til, og en meningsfuld hverdag i trygge rammer.

Dagcenteret tilbyder Jørgen at møde mennesker, der som ham har en erhvervet hjerneskade. Det skaber rum for et samvær på lige vilkår. Relationerne og venskab med andre brugere i dagcenteret er for Jørgen det mest betydningsfulde, ligesom han også understreger, at dagcenteret har været afgørende for hans personlige udvikling siden han fik en erhvervet hjerneskade.

 

I sit arbejdsliv beskæftigede Jørgen sig meget med EDB, og han er lidt af en ekspert i Excel. Derfor har Jørgen stor glæde af dagcenterets computer-faciliteter og vejledning, ligesom han nyder at tage del i ture ud af huset og spil med de andre brugere- det kan være kort, quiz og bedst af alt billard. Disse er aktiviteter der bl.a. træner hukommelse, motorik og sociale færdigheder, og som er tilpasset Jørgens hjerneskade. Dagcenteret biddrager således til at give Jørgen en hverdag præget af gode relationer, faste rammer og en meningsfuld tilværelse.

 

 

Maria Faber har interviewet Jørgen og skrevet artiklen (Januar 2015)

 

 

 

Læs flere historier fra Dagcenterets brugere og de pårørende

 

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.