• Dagcenteret bruger 3
  • IMG 442
  • Gupper 37

 

Sådan svarer Helle, når man spørger til hendes højre arm og ben. Helles arm er lam og flugter langs kroppen, mens benet halter efter, når Helle bevæger sig. Lammelsen indtraf, da Helle blev ramt af en hjerneblødning som 29-årig.
Helle F2

 

Ulykkeligvis resulterede en efterfølgende operation i hjernen en fysisk funktionsnedsættelse og afasi, hvoraf sidstnævnte betød, at selve sproget gik i stykker. Helle vågnede op med et ordforråd, som stort set kun bestod af JA og NEJ. Gennem hård træning og Helles egen jernstærke stædighed genindlærte hun meget af sit tabte sprog, selvom Helle i dag også oplever at gå i stå, fordi ordene kan være svære at hente frem i hukommelsen. 

 

Et trist farvel

Det blev på flere måder en hård tid i Helles liv. Tilværelsen skulle tilpasses et liv med erhvervet hjerneskade. Før ulykken havde Helle arbejdet som pædagogmedhjælper, men måtte se sig tvunget til at forlade det. Det blev også Helles endegyldige farvel til arbejdsmarkedet.

 

Ét stridt af gangen

Via bekendte hørte Helle om Dagcenteret og dets muligheder, og det skulle blive starten på et mangeårigt bekendtskab til Karetmagerporten. Med hjælpeskinnen om anklen på det haltende ben samt det manglende sprog var det store skridt for Helle at træde ind af døren til Karetmagerporten, og det tog også tid før, det føltes helt trygt.

 

I dag, når Helle kigger tilbage på de omkring 15 år, hun er kommet i Karetmagerporten, er det med et stort smil på læben, at hun fortæller, hvad dagcenteret har betydet for hende; ”Det er dejligt. Jeg er glad. Jeg kan ikke forklare det”, siger Helle og griner.

 

Hvad der til at starte med havde været af tøven, blev hurtigt manet til jorden, og gennem årene deltog Helle mere og mere engageret i dagcenteret og dets tilbud. I dag deltager hun i aktiviteter på værkstedet, træner sine IT-kundskaber på computer og iPad, quizzer hvor hukommelsen bliver stimuleret, og så spiller Helle meget gerne whist med tre af dagcenterets andre brugere. ”Jeg deltager også i Styrke-Balance, hvor kroppen bliver vedligeholdt og konditionen bliver opbygget. Nu kan jeg bedre gå på trapper”, skynder Helle sig at tilføje.

 

Glæden ved det store fællesskab

I Karetmagerportens bestyrelse er to pladser forbeholdt brugerrepræsentanter, og Helle har stolt bestredet den ene af pladserne de seneste 8 år. Det er en vigtig og spændende opgave for hende, som styrker tilhørsforholdet til dagcenteret og fællesskabets betydning i Helles liv. ”Jeg hjælper gerne til i køkkenet med at lave kaffe samt opvaskemaskine, og når Lillian ”Centerleder” spørger mig, hjælper jeg med at tælle mønter”, siger Helle uddybende om det at være en del af et fællesskab.

 

Det kan godt være, at armen ikke duer, det ene ben halter og sproget kan drille, men i dagcenteret har Helle fundet en meningsfuld hverdag, der er præget af ligeværdige sociale fællesskaber, hjerne-gymnastik og følelsen af at høre til. En meningsfuld hverdag, som Helle ivrigt fortæller andre om på sin vej.

 

Jeg er behjælpelig med at bringe budskabet om dagcenterets eksistens ud, f. eks har jeg været på Herlev hospital og Hvidovre Kommune med mere for at fortælle, hvad det medfører at have en erhvervet hjerneskade, og hvilken betydning det har for mig som person”, siger Helle.

 

Maria Faber har interviewet Helle F og skrevet artiklen. Redigeret af Chris Hagen Simonsen.

 

 

 

Læs flere historier fra Dagcenterets brugere og de pårørende

 

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.